Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Spring Rolls με ψάρι και noodles

Καμιά φορά, αλλού ξεκινάς να πας κι αλλού καταλήγεις.

Δεν είναι ότι παραστράτησες, ξερωγώ, απλά ότι με τα ίδια υλικά μπορείς να κατασκευάσεις δύο διαφορετικά πράγματα. Κι αντί να φτιάξεις αυτό που έχεις συνηθίσει, φτιάχνεις κάτι... ασυνήθιστο.

Ας πούμε, εγώ και το πρόγραμμα σίτισης στο Σπίτι Μας, είχαμε πρόθεση να αξιοποιήσουμε κάτι μίζερα μπιφτεκάκια βακαλάου, κατεψυγμένα, που ακόμη και μαριναρισμένα και ψημένα, μποχάρανε βρώμιο πάγο και δυστυχία. Η πρόχειρη σκέψη ήταν να ψηθούν καλά και να φαγωθούν σε μπέργκερ, μαζί με μπόλικη σάλτσα τατάρ, ρόκα και μια χοντρή φέτα ντομάτας. Επίσης υπήρχε πρόθεση να συνοδευτούν με χόρτα βραστά, πικρά και ιταλικά ανάκατα.

Ωστόσο, λόγω του ότι δεν έμεινε πολύς χρόνος να καθαρίσω και να βράσω τα χόρτα (αλλά και γιατί έπρεπε να ηρεμήσουν κάπως κάτι έρμα στομάχια) οι βακαλάοι αποφάσισαν από μόνοι τους να μετατραπούν σε μια φιούζιον δημιουργία κινέζικης-ιαπωνικής-βιετναμέζικης-λιβανέζικης γαστρονομικής παράδοσης.

Ένα πράμμα θα σας πω. Κρίμα μόνο που δεν έχω φωτογραφίες. Απλά τέλειο. Αναπάντεχη επιτυχία. Το πιάτο καταχωρήθηκε ήδη στη Βίβλο Ευθυμιακών Συνταγών™ και εφεξής θα χρησιμοποιείται ως Πιάτο Εντυπωσιασμού Σε Ομαδικές Συνεστιάσεις.

Εμείς το φάγαμε ψητό στο φούρνο με σάλτσα σόγιας για βούτημα και τζίντζερ τουρσί, συνοδευτικό, όπως για το σούσι. Ωστόσο νομίζω ότι θα ήταν θεϊκό και ωμό, με την κλασσική σάλτσα των βιετναμέζικων Spring Rolls. Όπως επίσης είμαι σίγουρη ότι θα ήταν εκπληκτικό ορεκτικό, εκπληκτικό. Φυσικά ένα ψάρι καλύτερης ποιότητας θα το έκανε ακόμα πιο καταπληκτικό.

Spring Rolls με ψάρι και noodles

Μερίδες: 2 για κυρίως, 16 κομμάτια για ορεκτικό

Χρόνος: 50 λεπτά + 1 ώρα μαρινάρισμα

Υλικά:

4 μπιφτεκάκια βακαλάου (περίπου μισό κιλό σύνολο)
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα τεριγιάκι
αλεύρι για το τηγάνισμα
4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
2 πακέτα έτοιμα noodles με λαχανικά (σαν κι αυτά)
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι τουρσί
1 μικρό καρότο
2-3 πρέζες σκόνη τζίντζερ ή γκαλάνγκαλ
16 φύλλα ρυζιού


Εκτέλεση

1. Κόβουμε τα μπιφτεκάκαι του ψαριού σε τέσσερα μπαστουνάκια. Τα μαρινάρουμε για μία ώρα στη σάλτσα τεριγιάκι.

2. Στραγγίζουμε τα μπαστουνάκια του ψαριού, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο σησαμέλαιο. Τα αφήνουμε στην άκρη.

3. Ετοιμάζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

4. Καθαρίζουμε το καρότο και το τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε με την πρέσα. Καθαρίζουμε το λεμόνι από τυχόν κουκούτσια και το λιώνουμε κι αυτό στην πρέσα.

5. Προσθέτουμε το καρότο, το σκόρδο, το λεμόνι και το τζίντζερ στα noodles και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τα noodles σε επιφάνεια κοπής και τα χαράζουμε (τα ζυμαρικά αυτά είναι πολύ μακρυά και έχουν την τάση να γίνονται μια μάζα. Για να τα χωρίσουμε σε μερίδες, καλό είναι να κοπούν.)

6. Γεμίζουμε ένα μπωλ με χλιαρό προς ζεστό νερό και βουτάμε ένα φύλλο ρυζιού μέσα. Το ακουμπάμε σε επιφάνεια εργασίας και βάζουμε στη μια άκρη ένα μπαστουνάκι βακαλάου και λίγα noodles, περίπου όσο 2-3 κουταλιές της σούπας ή όγκο ίσο με ένα μανταρίνι. Διπλώνουμε τις άκρες αριστερά και δεξιά κι ύστερα το ρολάρουμε να γίνει σα μπουρεκάκι. Επαναλαμβάνουμε ως να τελειώσουν τα υλικά.

7. Για ορεκτικό: σερβίρουμε σε πιατέλα και καλή όρεξη.

8. Για κυρίως πιάτο: Βάζουμε τα spring rolls σε αντικολλητικό ταψί και τα ψήνουμε στον αέρα για περίπου 15-20 λεπτά, στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε με τζίντζερ τουρσί και καλή όρεξη.

Η λαγγεμένη Ανατολή στο πιάτο σας. Έτοιμα noodles, τζίντζερ σκόνη (ή γκαλάνγκαλ, που είναι ένα είδος πολύ τρυφερού και αρωματικού τζίντζερ) από την Κίνα. Σάλτσα τεριγιάκι από την Ιαπωνία. Διαφανή φύλλα ρυζιού με καρότο από το Βιετνάμ. Λεμόνια τουρσί από το Λίβανο. Απόλαυση όλη δική Μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: