Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Κοτόπουλο με χυλοπίτες Αραβησσού

Όσο πιο καλούς φίλους έχεις, τόσο πιο πλούσια είναι η ζωή σου.

Για να μην πω για το τραπέζι σου. Γιατί μπορεί να έχεις έναν καλό φίλο στα Γιαννιτσά, που ξαφνικά να σε συστήσει στις χυλοπίτες Αραβησσού. Πιθανότατα τις πιο νόστιμες παραδοσιακές χυλοπίτες που έχεις φάει μέχρι στιγμής. Και να σου στείλει δωράκι ένα σακουλάκι μισόκιλο, που το φυλάς για πολύ σπέσιαλ στιγμές.

Επίσης πλούσια θα είναι η ζωή σου, αν ένας από τους φίλους σου είναι η μαμά σου. Κι αυτό γιατί α) θα σου μαγειρέψει κάτι που θα είναι και απλούστατο και κλάσεις ανώτερο από τη δική σου μαγειρική και β) θα σου μαγειρέψει ώστε να έχεις εσύ χρόνο να κάνεις κάτι που να σε γεμίζει.

Καταλήγεις λοιπόν, γι' άλλη μια φορά να τσαλαπατάς το υποτιθέμενο πρόγραμμα σίτισης της εβδομάδας, γιατί το ψητό κοτοπουλάκι που σου έστειλε η μαμά σου δε γίνεται να το προσβάλεις και να το κάνεις γλυκόξινοκειπέρα. Η ολόσκετη νοστιμιά του -αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι- θέλει να είσαι αποφασιστικός και να το αφήσεις να λάμψει μόνο του, χωρίς να το σκεπάσει κάποια σάλτσα. Οπότε κρατάς το ζουμάκι που έμεινε στο ταψί και βράζεις μέσα του τις χυλοπίτες Αραβησσού. Λίγος μαϊντανός για το χρώμα, φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης για το τραγανό και πικρά χόρτα για σαλάτα.

Μπερεκέτι. Πάει να πει, πλούσια ζωή.



Κοτόπουλο με χυλοπίτες Αραβησσού

Μερίδες: 4

Χρόνος: 1 1/2 ώρα

Υλικά:

1 ολόκληρο κοτόπουλο, όχι πολύ μεγάλο
Αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
το χυμό ενός λεμονιού
500 γραμμάρια χυλοπίτες Αραβησσού
1/2 φλυτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος



Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το κοτόπουλο. Αφαιρούμε την πέτσα και το βάζουμε σε γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε γενναία και περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού, το λάδι και ένα ποτήρι νερό.

2. Ψήνουμε το κοτόπουλο στο φούρνο (250 βαθμοί στις αντιστάσεις, 200 στον αέρα), με το καπάκι κλειστό για μία περίπου ώρα. Στη μισή ώρα, γυρίζουμε το κοτόπουλο και ελέγχουμε αν θέλει λίγο νερό ακόμη. Δε χρειάζετια να στεγνώσει, αντίθετα θέλουμε στο τέλος να έχει περισσέψει τουλάχιστον ένα λίτρο ζωμού.

3. Μόλις το κοτόπουλο ψηθεί καλά, στραγγίζουμε το ζουμί που περίσσεψε σε μια κατσαρόλα και ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, χωρίς καπάκι, για 10 λεπτά ακόμη, να ροδίσει το κρέας.

4. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει λίγο και το ξεκοκαλίζουμε. Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές (με το χέρι, για πιο ρουστίκ εμφάνιση) και το κρατάμε κατά μέρος.

5. Βάζουμε το ζουμί του κοτόπουλου στη φωτιά και συμπληρώνουμε 2,5-3 λίτρα. Του δίνουμε μια βράση.

6. Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά, να μην κολλήσουν. Δοκιμάζουμε το αλάτι του και διορθώνουμε.

7. Οι χυλοπίτες Αραβησσού είναι λεπτές και βράζουν γρήγορα. Στα 7 λεπτά απ' όταν ξεκινήσει η βράση του, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μαϊντανό. Του δίνουμε μια-δυο βράσεις ακόμη και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

8. Όταν στην κατσαρόλα δεν έχει περισσέψει σχεδόν καθόλου ζουμί, σερβίρουμε.



Η συνταγή είναι για τέσσερα άτομα, αλλά εμείς στο Σπίτι Μας τρώμε μόνο μια μερίδα λευκού κρέατος την εβδομάδα. Το υπόλοιπο κοτοπουλάκι ξεκοκαλίστηκε και μπήκε στην κατάψυξη. Την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα θα το φάμε πιτόγυρο. Το πώς γίνεται ένα κοτόπουλο γάστρας να μοιάζει με γύρο κοτόπουλο είναι ένα σκανδαλώδες μυστικό, που αν είμαι καλή, θα το μοιραστώ μαζί σας εντός του επόμενου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: