Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβλεψη Εβδομάδας - Stir fry ρυζιού με φασολάκια φρέσκα

Τι ανεβάζεις προγράμματα σίτισης, κυρά μου Ευθυμία, αφού δεν τα τηρείς;

Και ποιος σας είπε ότι δεν τα τηρώ; Φυσικά και τα τηρώ. Μόνο που η ζωή είναι αυτό ακριβώς, ένας αυτοσχεδιασμός. Φτιάχνω προγράμματα και λίστες και οργανογράμματα, μόνο και μόνο γι να ξέρω τι πρέπει να κάνω όταν δεν έχω δημιουργικές εκρήξεις. Εκεί κυρίως σου χρειάζεται ένα πρόγραμμα. Όταν το μυαλό σου είναι σε άλλου είδους δημιουργίες.

Το Σαββατοκύριακο πήγε χειρότερα απ’ ό,τι περίμενα. Είχα σχεδιάσει να φάμε το Σάββατο πέρκα ψητή με κουνουπίδι γιαχνί και το βράδυ ρεβύθια σούπα. Αντ’ αυτού φάγαμε το μεσημέρι φακές και το βράδυ delivery σούσι -η αδυναμία μου. Η Κυριακή ήταν πιότερο εντός κλίματος: Το μεσημέρι μοσχάρι κοκκινιστό με καρότα και χόρτα σαλάτα και το βράδυ ένα stir fry με φασολάκια φρέσκα, έτοιμη σούπα μίσο και ρύζι μπασμάτι.

Αυτήν την εβδομάδα πρέπει να καθαρίσουμε το ψυγείο, συν το ότι Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο έχω υποχρεώσεις που θα με κρατήσουν μάλλον εκτός κουζίνας. Οπότε πρέπει να φροντίσω να ζογκλάρω άδειασμα ψυγείου, σωστή διατροφή και ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος. Για να δούμε πώς θα πάει.

Λοιπόν, η πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 3 και 9 Φεβρουαρίου είναι η εξής:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Φακές, Βραδινό: Κουνουπίδι γιαχνί

Τρίτη

Μεσημεριανό: Κουνουπίδι γιαχνί, Βραδινό: Σπιτικός γύρος κοτόπουλο

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα, Βραδινό: Τάκος με φασόλια και γουακαμόλε

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Ψητές τσιμιτσάνγκας με φασόλια, Βραδινό: Ντολμαδάκια γιαλαντζί και καλαμαράκια κονσέρβα

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Ντολμαδάκια γιαλαντζί, Βραδινό: Φάβα

Σάββατο

Μεσημεριανό: Πέρκα ψητή με ντάκο, Βραδινό: Τραχανάς λαχανικών

Κυριακή

Μεσημεριανό: Κανελόνια φούρνου με κιμά και τυριά, Βραδινό: Πατατόσουπα με ροκφόρ

Από όλα αυτά τα πιάτα, κάποια είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, αλλά και εξαιρετικά για ταπεράκι. Θα προσπαθήσω να ρεγουλάρω το χρόνο μαγειρέματος, φτιάχνοντας σήμερα το κουνουπίδι -που θέλει ελάχιστη προσοχή για να γίνει- και ταυτόχρονα τα ντολμαδάκια -που μετά το τύλιγμα, θέλουν επίσης ελάχιστη προσοχή. Επίσης αύριο ο σπιτικός γύρος κοτόπουλο θέλει μηδαμινό χρόνο μαγειρέματος -υπομονή, ma’ sweet, θα σας δώσω τη συνταγή την Τετάρτη- οπότε μπορώ ταυτόχρονα να βράσω και τη φάβα της Παρασκευής. Το σπιτικό ξαναζεσταμένο φαγητό, άλλωστε, πάντα υπερέχει του ζεστού απ’ έξω.


Γι’ αυτό και χτες το βράδυ τη βγάλαμε με σπιτικό κινέζικο (κι όχι γιατί είχε περισσέψει μια χούφτα φασολάκια φρέσκα και ήθελα απελπισμένα να τα μαγειρέψω).(Ούτε γιατί είχα αγοράσει παλιότερα ένα κουτάκι με φακελάκια έτοιμη σούπα μίσο, η οποία θα έληγε αύριο κι ήμουν πολύ τσιγκούνα να την πετάξω έτσι, αβασάνιστα.)

Stir fry ρυζιού με φασολάκια φρέσκα

Μερίδες: 2

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

Δύο χούφτες φασολάκια φρέσκα (περίπου 4 κούπες)
2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
1 καρότο
1 κουταλιά της σούπας νιφάδες αποξηραμένου κρεμμυδιού
4 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φακελάκια έτοιμη σούπα μίσο, σαν κι αυτή
1 φλυτζάνι ρύζι μπασμάτι
1 κουταλάκι του τσαγιού σουσάμι ανάμεικτο, λευκό και μαύρο
1 πρέζα μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια. Τα κόβουμε λοξά, σε κομμάτια 3-47 εκατοστών. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λοξές ροδέλες. Καθαρίζουμε το τζίντζερ και το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.

2. Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα φασολάκια, περίπου πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο και το τζίντζερ και τα ανακατεύομε να ιδρώσουν. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τις νιφάδες του κρεμμυδιού.

3. Διαλύουμε το περιεχόμενο όλων των φακέλων σουπάς σε ένα φλιτζάνι ακυτό νερό και το προσθέτουμε το τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, ως να μαλακώσουν τα φασολάκια.

4. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Το γυρίζουμε λίγο να γυαλίσει και να ρουφήξει τη σάλτσα κι ύστερα προσθέτουμε δύο φλιτζάνια καυτό νερό. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και το βράζουμε για 15 λεπτά ή ως να γίνει το ρύζι.

5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με σουσάμι και πιπέρι και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του. Σερβίρουμε ζεστό.



Θα ήθελε λίγη πρωτεΐνη για να ολοκληρωθεί, πχ κανένα μανιτάρι ή ένα αλμυρό ψαράκι, γαύρο ή αντζούγια. Εμείς το φάγαμε σκέτο, γιατί μας περίμενε μετά ένα εκμέκ κανταΐφι. Έτσι είναι, προτεραιότητες. Και ισορροπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: