Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Σούπα Παρμαντιέ με ροκφόρ

Μια από τις πιο χαριτωμένες πλευρές της μαγειρικής είναι η ονοματοδοσία των πιάτων.

Εκείνο το περίφημο ιμάμ μπαϊλντί, ας πούμε. Θα πει "ο ιμάμης χλώμιασε", τόσο πολύ του άρεσε το φαγητό. Ή εκείνη η μακαρονάδα πουτανέσκα, που την κακοχαρακτήρισε εκείνη η κυρά που έπεισε τον άντρα της πως η σάλτσα θέλει ώρες και ώρες να γίνει, ενώ τελικά είναι πανεύκολη κι η κυρά ξεπόρτιζε ώρες και ώρες.

Κι είναι και κάποια πιάτα ονοματισμένα από πραγματικούς ανθρώπους κι όχι από σκαμπρόζικα ευτράπελα. Όπως το Καρπάτσο Τσιπριάνι, από τον μάγειρα που το επινόησε και τον ζωγράφο που ήθελε να τιμήσει. Ή η σούπα Παρμαντιέ, από τον άνθρωπο στον οποίο οφείλουμε τα τσιπς και τον πουρέ στα σουτζουκάκια μας.

Αλλά μακρυγορώ νομίζω. Η νοστιμιά της σούπας αυτής είναι ένα χαριτωμένο πράγμα από μόνη της.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 10 και 16 Φεβρουαρίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Φάβα, Βραδινό: Κανελόνια με λαχανικά

Τρίτη

Μεσημεριανό: Ριγανάδα, Βραδινό: Ρεβύθια σούπα

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Ρεβύθια σαλάτα, Βραδινό: Πέρκα με πατάτες στο φούρνο

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Σάντουιτς με μήλο και ροκφόρ, Βραδινό: Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Μακαρόνια με σάλτσα, Βραδινό: Σούσι

Σάββατο

Μεσημεριανό: Σουτζουκάκια με μπέικον α λα κρεμ, Βραδινό: Τραχανάς βουβαλίσιος

Κυριακή

Μεσημεριανό: Φασόλια γίγαντες φούρνου, Βραδινό: Μαραθόρυζο



Για όσους παρατηρήσουν ότι τρώμε πολλή πέρκα στο Σπίτι Μας, η πιθανότητα να παρατήσω το φιλέτο της στην κατάψυξη για να φάμε φρέσκο μπαρμπουνάκι ψητό και γόπες είναι υψηλότατη κι αμαρτίαν ουκ έχω.

Σούπα Παρμαντιέ με ροκφόρ

Μερίδες: 2

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

2 μέτριες πατάτες
1 πράσο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουπαλιές της σούπας λευκό κρασί
1 φλυτζάνι του τσαγιού σαντιγί σε σκόνη
Αλάτι, λευκό πιπέρι τριμμένο, μοσχοκάρυδο
100 γραμμάρια ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
κριτσίνια για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσσο. Τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν καλά.

2. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, σε μέγεθος κερασιού ή λίγο μεγαλύτερο. Τις προσθέτουμε στο κατσαρόλι, μαζί με τη σκελίδα το σκόρδο.

3. Όταν εξατμιστεί η πολύ υγρασία, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε αλάτι και λευκό πιπέρι. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί.

4. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει ως οι πατάτες να λυώνουν.

5. Διαλύουμε τη σκόνη σαντιγί σε ένα ακόμη ποτήρι νερό και την προσθέτουμε στο κατσαρόλι. Του δινουμε μια ακόμη βράση.

6. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, θρίβουμε το ροκφόρ στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε να λυώσει.

7. Σερβίρουμε καυτό με σπασμένα κριτσίνια για το τραγανό του.



Κι άμα με ρωτάνε τι τα θέλω τα γκουρμέ η απάντηση είναι απλούστερη της πραγματικότητας: πόσο γκουρμέ μπορεί να είναι μια πατατοπρασσόσουπα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: