Ουκ εν τω πολλώ το ευ.
Πάει να πει, άσε τα πολλά και πιάσε τα καλά.
Αλάτι, λάδι, ένα κρεμμυδάκι στιφάδου και φάβα. Νερό. Φωτιά. Τα απλά πράγματα. Τα καλά.
Τα πεντανόστιμα.
Φάβα
Μερίδες: 4
Χρόνος: 30-45 λεπτά
Υλικά:
1/2 κιλό φάβα
1 μικρό κρεμμύδι ή ένα μεγάλο κοκκάρι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλάτι
Εκτέλεση
1. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα ως τα δύο τρίτα της με κρύο νερό και προσθέτουμε τη φάβα, καλά καθαρισμένη και πλυμμένη.
2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
3. Ξαφρίζουμε τη σύβραση ως ν' αρχίσει να βράζει έντονα ή ως να σταματήσει να βγάζει αφρό. Καλό θα είναι το ξάφρισμα να γίνεται προσεκτικά, ώστε να μην αφαιρούμε ταυτόχρονα και το κρεμμύδι.
4. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει τουλάχιστον μισή ώρα ακόμη, με το καπάκι ανοιχτό. Δοκιμάζουμε αν έγινε -ο χρόνος βρασμού είναι άμεση συνάρτηση της ποιότητας της φάβας.
5. Προσθέτουμε αλάτι και λάδι και το αφήνουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις ακόμη.
6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το κάνουμε πουρέ, είτε με μούλτι σε δόσεις είτε με ραβδομπλέντερ.
7. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, προσθέτοντας σε κάθε πιάτο ξεχωριστά ρίγανη, ωμό ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπόλικο λεμόνι.
Κι αύριο βράδυ, θα τσιγαρίσω λίγο σκόρδο και κρεμμύδι με πάπρικα γλυκειά και η φάβα μου θα παντρευτεί, δόξη και τιμή.
Πάει να πει, άσε τα πολλά και πιάσε τα καλά.
Αλάτι, λάδι, ένα κρεμμυδάκι στιφάδου και φάβα. Νερό. Φωτιά. Τα απλά πράγματα. Τα καλά.
Τα πεντανόστιμα.
Φάβα
Μερίδες: 4
Χρόνος: 30-45 λεπτά
Υλικά:
1/2 κιλό φάβα
1 μικρό κρεμμύδι ή ένα μεγάλο κοκκάρι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλάτι
Εκτέλεση
1. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα ως τα δύο τρίτα της με κρύο νερό και προσθέτουμε τη φάβα, καλά καθαρισμένη και πλυμμένη.
2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
3. Ξαφρίζουμε τη σύβραση ως ν' αρχίσει να βράζει έντονα ή ως να σταματήσει να βγάζει αφρό. Καλό θα είναι το ξάφρισμα να γίνεται προσεκτικά, ώστε να μην αφαιρούμε ταυτόχρονα και το κρεμμύδι.
4. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει τουλάχιστον μισή ώρα ακόμη, με το καπάκι ανοιχτό. Δοκιμάζουμε αν έγινε -ο χρόνος βρασμού είναι άμεση συνάρτηση της ποιότητας της φάβας.
5. Προσθέτουμε αλάτι και λάδι και το αφήνουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις ακόμη.
6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το κάνουμε πουρέ, είτε με μούλτι σε δόσεις είτε με ραβδομπλέντερ.
7. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, προσθέτοντας σε κάθε πιάτο ξεχωριστά ρίγανη, ωμό ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπόλικο λεμόνι.
Κι αύριο βράδυ, θα τσιγαρίσω λίγο σκόρδο και κρεμμύδι με πάπρικα γλυκειά και η φάβα μου θα παντρευτεί, δόξη και τιμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου