Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Τσάι μασάλα

Νομίζω ότι μόλις έκανα το λάθος του εκνευριστικού ξένου.

Εκείνου του ξένου που έρχεται στο μαγαζί και ζητάει "τζάτζικος" και περιμένει να του το φέρεις με νάτσος για να κάνει ντιπ.

Διότι ως γνωστόν, μασάλα θα πει μείγμα. Στα ινδικά. Και τσάι στα ινδικά θα πει... ε, τσάι θα πει. Αλλά επειδή τη συνταγή τη βρήκα από μια πιτσιρίκα στην μπλογκόσφαιρα (που ήθελε να έχει κάτι έτοιμο στο ψυγείο της να το αραιώνει μόνο, σαν συμπυκνωμένη λεμονάδα), είναι σωστό το όνομά της της μασάλας; Αλήθεια, ένας Ινδός θα το έλεγε τσάι μασάλα;

Ελάτε να σας σερβίρω ένα φλιτζάνι, να το κουβεντιάσουμε με την ηρεμία μας.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 17 και 23 Φεβρουαρίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Γεμιστά γιαλαντζί, Βραδινό: Κριθαρότο με μάραθο και χαλούμι

Τρίτη

Μεσημεριανό: Κριθαρότο με μάραθο, Βραδινό: Μοσχάρι βραστό

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Βραστή σαλάτα λαχανικών, Βραδινό: Λαχανοσαλάτα με γάβρο ξυδάτο

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Μακαρονόπιτα, Βραδινό: Τσικνοπέμπτη, κάτι θα βρούμε να φάμε...

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Φασολάδα, Βραδινό: Χορτόπιτα

Σάββατο

Μεσημεριανό: Πίτσα με παγκάσιο, Βραδινό: Ντομάτες προβενσάλ με παρμεζάνα

Κυριακή

Μεσημεριανό: Φασόλια γίγαντες φούρνου, Βραδινό: Τραχανάς







Τσάι μασάλα

Μερίδες: περίπου 750 ml, που αντιστοιχούν σε 6-7 φλιτζάνια

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

5 φλυτζάνια νερό 10 κουταλάκια του γλυκού τσάι περγαμόντο (το άβραστο έτσι;) ή 10 φακελάκια
2 ξυλάκια κανέλα
1/2 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
12 γαρύφαλα
9 κόκκοι καρδάμωμο
2 κόκκοι αστεροειδές γλυκάνισο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένο μπαχάρι
το ξύσμα από ένα μεγάλο μανταρίνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι


Εκτέλεση

1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και του δίνουμε μια βράση.

2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά πλην του μελιού και μόλις βράσει και πάλι, χαμλώνουμε τη φωτιά στο μισό και το αφήνουμε για 20-25 λεπτά.

3. Μόλις περάσουν τα 25 λεπτά, σουρώνουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

4. Διαλύουμε το μέλι στο τσάι και το βάζουμε σε μπουκάλι.

Εύκολο δεν ήταν; Διατηρείται για 15 μέρες στο ψυγείο. Για να το πιούμε, γεμίζουμε μια κούπα κατά το ένα τρίτο της με τσάι μασάλα και συμπληρώνουμε ζεστό ή κρύο νερό ή γάλα. Ή αν βαριόμαστε να μετράμε κανελογαρύφαλα, μπορουμε να βάλουμε δύο κουταλιές της σούπας τσάι μασάλα στη ζύμη για το κέικ ή για τα μπισκότα. Μεγαλείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: