Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Μοσχάρι βραστό

Οι αγγλόφωνοι το λένε stew.

Θα πει "βραστό". Ή μάλλον σιγομαγειρεμένο. Όχι, όχι, θα πει "κάτι που βράζει για ώρες μέσα σε μια κατσαρόλα μέχρι να πει ήμαρτον".

Ή μέχρι να πούμε εμείς "πω-πωωωω..."


Μοσχάρι βραστό

Μερίδες: 4

Χρόνος: 3 ώρες

Υλικά:

4 μερίδες μοσχάρι
4 μικρά κρεμμύδια
4 μεγάλα καρότα
4 μεγάλες πατάτες
4 κολοκυθάκια
4 κουταλιές τις σούπας σέλινο
από τέσσερις κόκκους: μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, πράσινο πιπέρι, λευκό πιπέρι, μπαχάρι
μπόλικο χυμό λεμονιού
αλάτι, ελαιόλαδο


Εκτέλεση

1. Σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε το κρέας και συμπληρώνουμε νερό, ως δύο φορές το ύψος του κρέατος. Δίνουμε φωτιά και το ξαφρίζουμε, μέχρι ν' αρχίσει να βράζει. Προσθέτουμε τους κόκκους των μπαχαρικών και το αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον δύο με δυόμιση ώρες, συμπληρώνοντας τακτικά το νερό του.

2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε στα δύο. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες τους. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε το σέλινο και το ψιλοκόβουμε.

3. Δοκιμάζουμε το κρέας αν έχει γίνει, προσπαθώντας να το κόψουμε με ένα κουτάλι κάθετα στις ίνες του. Όταν το καταφέρνουμε, προσθέτουμε τα λαχανικά και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν -προσέχοντας πάντα το νερό, να είναι αρκετό- για περίπου 20 λεπτά.

4. Όταν τα λαχανικά έχουν γίνει, προσθέτουμε το λάδι και κλείνουμε τη φωτιά.

5. Σερβίρουμε καυτό, με μπόλικο λεμόνι και χωριάτικο ψωμί.




Χρονοβόρο, αλλά εύκολο.
Κρεατερό, αλλά ευωδιαστό.
Νερουλό, αλλά χορταστικό.
Βραστό, αλλά πεντανόστιμο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: