Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Κριθαρότο μάραθου με χαλούμι σχάρας

Πείτε με γκουρμέ, θα το αντέξω.

Αλλα μη με πείτε "δήθεν" παρακαλώ. Γιατί δηλαδή, επειδή βαρέθηκα το σπανακόρυζο; Ή επειδή είχα μπόλικο παραδοσιακό κριθαράκι Μόρνου και το λαχταρούσα; Ή επειδή μας κεράσανε φρέσκο κυπριακό χαλούμι, τριζάτο στο δόντι και μαγεία ψητό στη σχάρα με λεμονάκι;

Μάραθος με κριθαράκι και χαλούμι. Άρωμα εις τριπλούν.


Κριθαρότο μάραθου με χαλούμι σχάρας

Μερίδες: 4

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

4 νεαρές ρίζες μάραθου με τα φύλλα τους, περίπου ένα κιλό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας ούζο
4 λιαστές ντομάτες
2 φλιτζάνια κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
4 φέτες χαλούμι
μπόλικο χυμό λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο


Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε το μάραθο, χωρίζουμε τα φύλλα από τη ρίζα του. Κόβουμε τη ρίζα φέτες και ψιλοκόβουμε τα φύλλα. Τα κρατάμε χώρια από τη ρίζα. Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε φετάκια.

2. Σε κατσαρόλα αντικολλητική ρίχνουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι και το σκόρδο.

3. Προσθέτουμε τη ρίζα του μάραθου και τη γυρίζουμε δυο-τρεις φορές να μαραθεί. Προσθέτουμε και τα φύλλα του, αλάτι και πιπέρι και Σβήνουμε με το ούζο. Μόλις το ούζο εξατμιστεί, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε το μάραθο να ψηθεί και να μαλακώσει.

4. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το γυρίζουμε να γυαλίσει. Προσθε΄τουμε και δύο ποτήρι καυτό νερό και αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει, περίπου 15 με 20 λεπτά.

5. Όσο να γίνει το κριθαράκι, ζεσταίνουμε μια γκριλιέρα, να κάψει καλά και ψήνουμε τις φέτες το χαλούμι, γυρίζοντάς τες μια φορά, να πάρουν χρώμα κι από τις δύο πλευρές.

6. Μόλις γίνει το κριθαράκι, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύοεμ καλά και σερβίρουμε αμέσως, με το χαλούμι και περιχυμένα με μπόλικο χυμό λεμόνι.



Μα, το λες γκουρμέ αυτό τώρα; Ή το λες φαΐ ελληνικό, να φάμε να χορτάσουμε, να το πάρουμε και ταπεράκι μαζί μας στη δουλειά;


Δεν υπάρχουν σχόλια: