Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κανελόνια με λαχανικά

Ακόμη και τώρα που γράφω, δεν έχω αποφασίσει αν πρέπει να σας μιλήσω για τη ριγανάδα που έχω σήμερα για μεσημεριανό ή για τα κανελόνια με λαχανικά που φάγαμε χτες βράδυ.

Αμφιταλαντεύομαι ακόμη. Η ριγανάδα είναι μια παραλλαγή του κρητικού ντάκου. Απλό, παραδοσιακό, πεντανόστιμο, δύσκολα να μην το πετύχεις. Αλλά αυτά τα χτεσινά τα κανελόνια... Περά που δεν είχα ξαναφτιάξει και που πετύχανε με τη μία, δεν πρέπει να καμαρώσω κιόλας για την επιτυχία μου;

Άμα σας ομολογήσω ότι είμαι ματαιόδοξη, θα μαντέψετε ποια συνταγή θα δόυμε τελικά;


Κανελόνια με λαχανικά

Μερίδες: 6

Χρόνος: 1 1/2 ώρα + 1 ώρα αναμονή

Υλικά:

Για τις κρέπες:
4 αυγά
2 φλυτζάνια γάλα
2 φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
4 κουταλάκια του γλυκού επιπλέον σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση:
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλα καρότα (περίπου 4 φλυτζάνια τριμμένα)
μισό μικρό κόκκινο λάχανο (περίπου 2 φλιτζάνια όταν κοπεί)
2 μεγάλα κλωνάρια μάραθο ή μία μικρή μαραθόριζα (φοινόκιο)
μισό ματσάκι μαϊντανός
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένη φρέσκια ντομάτα

Για τη σάλτσα:
2 φλυτζάνια τριμμένη φρέσκια ντομάτα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο


Για τα κανελόνια:
250 γραμμάρια τριμμένη κεφαλογραβιέρα
250 γραμμάρια τριμμένο γκούντα
250 γραμμάρια τριμμένο κασέρι
250 γραμμάρια τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας


Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τις κρέπες: Σε ένα μπωλ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, πολύ καλά, να "κόψει" η μυρωδιά τους. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, τις 4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και τελευταίο το αλεύρι και ανακατεύομε καλά, να γίνει ένα λείος χυλός. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε το χυλό για μία ώρα στο ψυγείο.

2. Βάζουμε σε ένα μπωλάκι το υπόλοιπο σπορέλαιο. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και το αλοίφουμε με ελάχιστο από το σπορέλαιο. Ρίχνουμε μια κουτάλα της σούπας (εκείνη που σερβίρουμε) στο τηγάνι και τη γυρίζουμε γύρω-γύρω να απλώσει. Αν υπάρχει και το ειδικό ξύλινο εργαλείο, ακόμη καλύτερα. Ψήνουμε την κρέπα για περίπου δύο με τρία λεπτά από κάθε πλευρά ή ώσπου να ροδίσει χωρίς να μαυρίσει. Επαναλμβάνουμε για τις υπόλοιπες κρέπες (βγαίνουν 8 ή 9 κρέπες), ενδιάμεσα καθαρίζοντας με ένα χαρτί κουζίνας το τηγάνι και αλοίφοντάς το με ελάχιστο λάδι. Αφήνουμε τις κρέπες κατά μέρος.

3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και το κόβουμε όπως για λαχανοσαλάτα. Πλένουμε το μάραθο και το μαϊντανό και τα ψιλοκόβουμε.

4. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το καρότο, το σωτάρουμε κι αυτό κι ύστερα προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις σωθεί το νερό, προσθέτουμε τη ντομάτα και την αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις βράσεις, να πήξει. Προσθέτουμε το λάχανο, το μάραθο και το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα. Αφήνουμε να μαραθούν τα λαχανικά (πιθανόν να χρειαστεί να προσθε΄σουμε και μισό φλιτζάνι νερό ακόμη) κι αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

5. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πριθσέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να σιγοβράσει και να πήξει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά.

6. Ετοιμάζουμε τα κανελόνια: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα τυριά. Κρατάμε τη μισή ποσότητα και την άλλη την ανακατεύομε με την κρύα γέμιση. Προθερμένουμε το φούρνο στον αέρα, στους 250 βαθμούς

7. Παίρνουμε ένα πυρέξ και αλοίφουμε τη μισή σάλτσα στον πάτο του. Παίρνουμε μπροστά μας μια κρέπα. Τη γεμίζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας γέμιση και την τυλίγουμε σε ρολό. Την τοποθετούμε με τη ραφή προς τα κάτω πάνω στη σάλτσα μέσα στο πυρέξ. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες κρέπες. Περιχύνουμε τα κανελόνια με την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά.
7. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ή ως να ξεροροδίζει το τυρί. Σερβίρουμε ζεστό.



Πιθανόν να είναι το πιο "κυρίως" ορεκτικό που υπήρξε ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: