Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ριγανάδα

Πρέπει ως άνθρωποι να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας ενώνει.

Κι αυτό, σας διαβεβαιώ, είναι σίγουρο. Κάτι μας ενώνει, όλους. Κοινοί τόποι, που η απλότητα κι η ανάγκη μας οδηγεί όλους εκεί. Γιατί έχεις στη διάθεσή σου ψωμί, τυρί, ντομάτα, ρίγανη. Είναι δυνατόν να μην καταλήξεις κάπου πεντανόστιμα; Τι κι αν εκείνος το λέει ντάκο, ο άλλος κουκουβάγια, ο τρίτος ριγανάδα κι ένας ακόμη, μακρινότερος, το λέει μπρουσκέτα. Στο βάθος, το ψωμί, το τυρί, η ντομάτα είναι εκείνα που μας ενώνουν. Και σε αυτά τα κοινά μας πρέπει να πατήσουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε και να προοδεύσουμε.

Αλλέως, βάλ' του ρίγανη, κυρία Μαιρούλα μου, που θα 'λεγε κι ο Κωνσταντάρας.


Ριγανάδα

Μερίδες: 1

Χρόνος: 10 λεπτά + 20 λεπτά αναμονή

Υλικά:

2 μικρά ή 1 μεγάλο παξιμάδι κριθαρένιο
1 μεγάλη ντομάτα
1 κοκκάρι
5 ελίες
20 γραμμάρια φέτα
αλάτι, ρίγανη ή θρούμπι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι


Εκτέλεση

1. Βρέχουμε σε τρεχούμενο νερό το παξιμάδι και το βάζουμε σε πιάτο. Αυτό το βήμα μπορεί να παραληφθεί α) αν το παξιμάδι είναι πολύ τρυφερό, β) αν η ντομάτα είναι πολύ ζουμερή ή γ) αν σας αρέσει να είναι πολύ τραγανό.

2. Πλένουμε τη ντομάτα και την κόβουμε καρεδάκια. Τη βάζουμε πάνω στο παξιμάδι, προσέχοντας ώστε όλος ο χυμός της να πέσει πάνω στο παξιμάδι.

3. Καθαρίζουμε το κοκκάρι και το κόβουμε όσο πιο ψιλά καρεδάκια γίνεται. Πασπαλίζουμε τα καρεδάκια πάνω από τη ντομάτα.

4. Αλατίζουμε τη ριγανάδα, χωρίς να ανακατέψουμε.

5. Θρίβουμε τη φέτα με το χέρι και την πασπαλίζουμε στο παξιμάδι.

6. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε πάνω στη φέτα.

7. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θρούμπι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι.

8. Αφήνουμε το παξιμάδι να ρουφήξει τα υγρά, περίπου 20 λεπτά και σερβίρουμε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Δεν έχεις ελιές; Μη βάζεις. Δεν σου αρέσει το κρεμμύδι; Μη βάλεις. Σ' αρέσει καλύτερα η κάπαρη ή το αγγουράκι τουρσί αντί για ελιές; Αντικατέστησέ τες. Δε σ' αρέσει το ξύδι; Παράληψέ το. Μην αφήσεις τίποτε να σε σταματήσει στην πορεία σου να απολαύσεις αυτό το σαλατικό. Όπως κι αν το λέτε στα μέρη σου. Ντάκος στην Κρήτη, κουκουβάγια στα ορεινά, ριγανάδα στην Ιθάκη, ψωμί με ντομάτα στο Λιδωρίκι, μπρουσκέτα στην Ιταλία. Αγαπημένο παντού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: