Μεγαλοβδομάδα, βοήθειά σας.
Νηστεία στα τραπέζια. Όσπρια, λαδερά. Από βδομάδας πάλι οι κρεπάλες.
Νηστεία και στα λόγια. Για μια πολυλογού σαν κι εμένα, τι άλλο θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστική νηστεία;
Φακές Μπελούγκα σαλάτα
Πηγές: προσωπική έμπνευση
Μερίδες: 4
Χρόνος: 1 1/4 ώρα
Υλικά:
2 φλιτζάνια φακές μαύρες, τύπου Μπελούγκα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα σκόνη
ξύσμα ενός λεμονιού
χυμός δύο λεμονιών
φρέσκο κρεμμυδάκι για το γαρνίρισμα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν σκουπιδάκια (πετραδάκια, σπυριά ρυζιού, σποράκια) και τις πλένουμε καλά. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Προσοχή, ποτέ οι φακές σε ζεστό νερό, πάντα σε κρύο. Αντίθετα, αν αργότερα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, αυτό πρέπει πάντα να είναι βραστό.
2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το λιώνουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τη μουστάρδα στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 45 λεπτά.
3. Δοκιμάζουμε. Οι φακές πρέπει να είναι βρασμένες, αλλά όχι χυλωμένες. Καλό θα ήταν να κρατάνε λίγο. Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε το ζουμί. Αφήνουμε τις φακές να κρυώσουν.
4. Σε μια σαλατιέρα, ανακατεύουμε τις φακές με το ελαιόλαδο, την πιπερόριζα, το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών και αλατίζουμε κατά βούληση. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξέρουμε όλη ότι το τζίντζερ στα ελληνικά το λένε πιπερόριζα, έτσι δεν είναι; Κι ότι η σαλατούλα κάνει και πολύ όμορφο ταπεράκι για τη δουλειά;
Νηστεία στα τραπέζια. Όσπρια, λαδερά. Από βδομάδας πάλι οι κρεπάλες.
Νηστεία και στα λόγια. Για μια πολυλογού σαν κι εμένα, τι άλλο θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστική νηστεία;
Φακές Μπελούγκα σαλάτα
Πηγές: προσωπική έμπνευση
Μερίδες: 4
Χρόνος: 1 1/4 ώρα
Υλικά:
2 φλιτζάνια φακές μαύρες, τύπου Μπελούγκα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα σκόνη
ξύσμα ενός λεμονιού
χυμός δύο λεμονιών
φρέσκο κρεμμυδάκι για το γαρνίρισμα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Έξτρα πόντοι: γκαλάνγκαλ αντί πιπερόριζας κι εξωτική γεύση εσπεριδοειδών από αποξηραμένο γιούζου. |
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν σκουπιδάκια (πετραδάκια, σπυριά ρυζιού, σποράκια) και τις πλένουμε καλά. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Προσοχή, ποτέ οι φακές σε ζεστό νερό, πάντα σε κρύο. Αντίθετα, αν αργότερα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, αυτό πρέπει πάντα να είναι βραστό.
2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το λιώνουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τη μουστάρδα στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 45 λεπτά.
3. Δοκιμάζουμε. Οι φακές πρέπει να είναι βρασμένες, αλλά όχι χυλωμένες. Καλό θα ήταν να κρατάνε λίγο. Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε το ζουμί. Αφήνουμε τις φακές να κρυώσουν.
4. Σε μια σαλατιέρα, ανακατεύουμε τις φακές με το ελαιόλαδο, την πιπερόριζα, το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών και αλατίζουμε κατά βούληση. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξέρουμε όλη ότι το τζίντζερ στα ελληνικά το λένε πιπερόριζα, έτσι δεν είναι; Κι ότι η σαλατούλα κάνει και πολύ όμορφο ταπεράκι για τη δουλειά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου