Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Παντζάρια ψητά σαλάτα

Η πιο ενδιαφέρουσα μαγειρική είναι εκείνη που παίρνει το τυφλοσούρτικα καθημερινό και το κάνει ιδιοφυώς υπέροχο.

Παντζάρια σαλάτα ας πούμε. Γουλιά, όχι τα φύλλα. Τα πλένεις, τα βράζεις σε αλατισμένο νερό, τα καθαρίζεις, τα λαδοξυδιάζεις, τα τρως. Ναι;

Ή...



Παντζάρια ψητά

Πηγές: την ιδέα μου την έδωσε ή η Αθηνά ή η Ευτυχία


Μερίδες: 4

Χρόνος: 45 λεπτά με μία ώρα

Υλικά:

8 μεγάλα παντζάρια, μόνο τα γουλιά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο Καλαμάτας
4 κουταλάκια του γλυκού άνιθος
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι




Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 250 βαθμούς. Πλένουμε τα παντζάρια, κόβουμε λίγο τις άκρες τους και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε μπόλικο αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε ταψί. Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν τρυπιούνται με πιρούνι, αλλιώς τα επιστρέφουμε στο φούρνο ως να ψηθούν καλά. Ο τελικός χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος και την ποιότητα των παντζαριών.

2. Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια μπουκιάς. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ, τα αλατίζουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε καλά.

3. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνιθο, όσο το δυνατόν πιο ψιλό. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε λάδι, ξύδι, σκόρδο και άνιθο.

4. Περιχύνουμε τα παντζάρια με τη σαλτσούλα, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγεία για μία ώρα τουλάχιστον.

5. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου σαν σαλάτα ή συνοδευτικό για ψάρι, θαλασσινά ή τηγανητά κεφτεδάκια.





Δεν έχετε ξαναφάει πιο γλυκό παντζάρι στη ζωή σας. Επειδή ψήνεται με τους χυμούς του και τίποτε από τις ουσίες του δε χάνεται σε νερό βρασίματος, η γλύκα του είναι υπερβολική, πρωτόγνωρη. Και το μπαλσάμικο Καλαμάτας με τα αρώματά του κάνει την εμπειρία ακόμα πιο γκουρμέ. Έτσι δεν είναι;







Δεν υπάρχουν σχόλια: