Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Μαγιάτικο στο φούρνο

Τι έκπληξη σας έχω σήμερα.

Σαν κι αυτήν που μου έκανε η μαμά μου. Ένα ωραιότατο μαγιάτικο, γύρω στο κιλό, σπαρταριστό. Μου το είχε καθαρίσει κιόλας. Τι άλλο θέλει ο άνθρωπος; Καθαρισμένο ψάρι, φουρνιστό με τα μπαχάρια του και με τα όλα του και μια ντοματοσαλάτα.

Α, και φωτογραφίες.








Πρόβλεψη για τις μέρες μεταξύ 7 και 16 Απριλίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Φακές Μπελούγκα σαλάτα, Βραδινό: Τάκος με χορινό αλ Παστόρ

Τρίτη

Μεσημεριανό: Σαλάτα καρότο-καλαμπόκι, Βραδινό: Σούσι

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Φακές, Βραδινό: Πρασόρυζο

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Πρασόρυζο, Βραδινό: Γαρίδες με ρύζι και γλυκόξυνη σάλτσα

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Χορτόπιτα, Βραδινό: Κουνέλι λεμονάτο

Σάββατο

Μεσημεριανό: Μπακαλιάρος σκορδαλιά, Βραδινό: Χορτόσουπα

Κυριακή

Μεσημεριανό: Φάβα, Βραδινό: Stir fry σε ταϊλανδέζικο στυλ

Δευτέρα

Μεσημεριανό: Φάβα, Βραδινό: Φασολάκια λαδερά

Τρίτη

Μεσημεριανό: Φασολάκια λαδερά, Βραδινό: Σούπα λαχανικών με γάλα καρύδας

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Σάντουιτς λαχανικών, Βραδινό: Κονσομέ λαχανικών με φιδέ






Μαγιάτικο στο φούρνο

Μερίδες: 2

Χρόνος: 30 λεπτά (αναλόγως του μεγέθους του ψαριού)

Υλικά:

1 μαγιάτικο γύρω στο κιλό
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο
1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά καπνιστή
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη σκόρδο
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη κρεμμύδι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 λεμόνι





Μις-εν-πλας




Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε το μαγιάτικο, αφαιρούμε λέπια, σπλάχνα και βράγχια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς.

2. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ όταν τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόρδο, κρεμμύδι). Βάζουμε το ψάρι σε αντικολλητικό ταψί και το πασπαλίζουμε από τη μία πλευρά με τα μισά μπαχαρικά.





3. Συνειδητοποιούμε ότι εκτός από το κλασσικό χωριάτικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υπάρχει στο σπίτι κι ένα μπουκάλι από το ίδιο κλασσικό χωριάτικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο όμως είναι επιπλέον αρωματισμένο με σκόρδο και δενδρολίβανο. Ρίχνουμε από αυτό το αρωματικό ελαιόλαδο δύο κουταλιές της σούπας.

4. Κόβουμε το λεμόνι και στύβουμε το μισό στο ψάρι. Από το άλλο μισό κόβουμε δυο-τρεις λεπτές φετούλες και τις βάζουμε στην κοιλίτσα του ψαριού. Τη στυμμένη λεμονόκουπα τη βάζουμε μέσα στο ταψί, σε μια γωνίτσα.

5. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, αναλόγως του μεγέθους του ψαριού και της δύναμης του φούρνου. Ελέγχουμε αν έχει φουσκαλιάσει και ροδοκοκκινίσει η πέτσα του από την πάνω πλευρά και το γυρίζουμε να ροδίσει κι από την άλλη. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά, το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι. Ξαναβάζουμε το ψάρι στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.

6. Σερβίρουμε αμέσως με λεμόνι, ντοματοσαλάτα, ψωμί καψαλισμένο στο γκριλ και για συνοδευτικό τηγανητά κουτσομουράκια. Τι θα πει, "τα τηγανητά κουτσομουράκια δεν είναι συνοδευτικό"; Φυσικά και είναι. Αν ξεροτηγανιστούν μοιάζουν με τσιπς. Πιο νόστιμα βέβαια αλλά τσιπς. Αλήθεια.




Η πρόβλεψη αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνει και τρεις μέρες από την επόμενη. Είπα κι εγώ, μια φορά στη ζωή μου, να φύγω για το Πάσχα. Εξωτικός ο προορισμός. Και θέλει προετοιμασία σωστή.





Δεν υπάρχουν σχόλια: