Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Η παρακάτω ανάρτηση δεν αποτελεί διαφήμιση. Δεν πληρώθηκα γι' αυτήν, ούτε και πρόκειται. Η γνώμη που εκφράζω είναι η δική μου και δεν προτρέπω κανέναν σε αγορά του προϊόντος.



ΕΨΑ.

Χτύπσες;

Και γιατί να μην πεις με το όνομά του ένα αναψυκτικό που αποτελεί ανέκδοτο από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου; Που είναι ελληνικό και μη σου πω και πιο γευστικό από το χι-ψι-ζήτα ξενικό και λάιτ μαυροζούμι με λεμόνι; ΕΨΑ lemon cola light, κύριοι. Αυτά είναι.

Για να πιεις. Για να μαγειρέψεις... μπορείς να πέσεις και στο λιγότερο hardcore της λεμονίτας. Light πάντα, έτσι;.

Κάτι μου λέει ότι αυτήν την εβδομάδα θα πλέξουμε το εγκώμιο των ελληνικών παραγωγών και των προϊόντων τους. Συντονιστείτε.



Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Πηγές: προσωπική έμπνευση


Μερίδες: 4

Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά + 30 λεπτά μαρινάρισμα

Υλικά:

Για τη μαρινάδα:

2 κουτάκια λεμονάδα ΕΨΑ light
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες αποξηραμένου σκόρδου
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες αποξηραμένου κρεμμυδιού
1 κουταλάκι του γλυκού κεδροκούκουτσα τριμμένα (ή γιουνίπερο ή άρκευθος)

4 μερίδες κοτόπουλο
8 μέτριες πατάτες
2 κουταλάκια του γλυκού θρούμπι
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη μουστάρδας
2 κουταλάκια του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο
μισό λεμόνι
αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο




Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο. Εμείς το ξεπετσιάσαμε κιόλας, χωρίς να χάσουμε τίποτε από την ζουμεράδα του, είχαμε κόλπο. Το βάζουμε σε βαθύ και στενό μπωλ και το περιχύνουμε με τη λεμονίτα. Πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και τα τρίβουμε πάνω στο κοτόπουλο, να πάνε παντού. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου, να μαριναριστεί για περίπου 30 λεπτά.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 250 βαθμούς. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε τέταρτα και τις αραδιάζουμε σε ταψί, σε μονή στρώση. Σε μικρό μπωλάκι ανακατεύουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού θρούμπι, σκόνη μουστάρδας και πιπέρι και με αυτό πασπαλίζουμε τις πατάτες. Τις ανακατεύουμε, να μπαχαριστούν καλά από όλες τις μεριές.

3. Στραγγίζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Σουρώνουμε 1 1/2 φλιτζάνι από το ζουμί της μαρινάδας και το κρατάμε κατά μέρος. Ξεπλένουμε το κοτόπουλο καλά σε τρεχούμενο νερό. Καλό θα ήταν να μην μείνει τίποτε από τα μπαχαρικά της μαρινάδας πάνω στο κρέας. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στις πατάτες. Σε μικρό μπωλάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού θρούμπι, σκόνη μουστάρδας και πιπέρι και με αυτό πασπαλίζουμε το κρέας. Τρίβουμε τα μπαχαρικά πάνω στο κρέας, να πάνε παντού.

4. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες με το 1 1/2 φλιτζάνι της μαρινάδας και το λάδι. Στίβουμε το λεμόνι από πάνω και βάζουμε τη λεμονόκουπα σε μια γωνιά του ταψιού. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα, χωρίς να πειράξουμε καθόλου στο μεταξύ.

5. Μόλις περάσει η μισή ώρα, βγάζουμε το ταψί, γυρίζουμε το κοτόπουλο από την άλλη μεριά, το ξανασκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα.

6. Μόλις περάσει και αυτό το μισάωρο, βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε αλάτι στις πατάτες και το κοτόπουλο. Επιστρέφουμε στο φούρνο, ξεσκέπαστο, για άλλα δέκα λεπτά. Βγάζουμε και πάλι το ταψί, γυρίζουμε το κοτόπουλο και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα δέκα λεπτά, να ροδίσει κι από την άλλη.

7. Σερβίρουμε αμέσως, περιχύνοντας το φαγητό με το ζουμάκι που περίσσεψε στο ταψί (τη λεμονόκουπα την πετάμε, ή αν υπάρχει κανένας μερακλής, του τη σερβίρουμε). Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα και ΕΨΑ lemon cola light. Χεχε.





Δώστε βάση στο κολπάκι με το αλάτισμα στο τέλος του μαγειρέματος. Μου το εμπιστεύτηκε σοβαρή και αριστούχα μαγείρισσα, της παλαιάς σχολής. Η διαφορά στην υφή της πατάτας είναι το κάτι άλλο, σχεδόν λυώνει στο στόμα. Κι η ελάχιστα γλυκιά γεύση της σαλτσούλας θα σας κάνει να μην μπορείτε να το ξεπεράσετε.







Δεν υπάρχουν σχόλια: