Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Φασόλια γίγαντες φούρνου

Μια φορά το χρόνο, μέσα φθινοπώρου, στο πατρικό μου είχαμε γιορτή.

Ήταν η εποχή που έφταναν με διάφορους τρόπους από τη Φλώρινα τέσσερα μεγάλα σακιά: τα φασόλια της χρονιάς, τα ρεβύθια της χρονιάς, οι φακές της χρονιάς και φυσικά οι γίγαντες της χρονιάς. Το τιμάμε το όσπριο εμείς, ειδικά όταν είναι φρέσκο και αποδεδειγμένα ελληνικό.

Τώρα, αρχές ανοίξεως και στο Σπίτι Μας πλέον, ακόμα το τιμάμε το όσπριο. Ειδικά όταν από εκείνα τα τέσσερα φθινοπωρινά σακιά, ένα μέρος καταλήγει στα ντουλάπια Μας. Γιατί τα όσπρια σε εκείνα τα σακιά βράζουν στο μισό χρόνο από τα αγοραστά, είναι τρυφερά σα ραπανάκια και κάποιες -όχι όλες- φορές δεν έχουν την ίδια επίδραση στο έντερο με τα αγοραστά.

Γιορτή κανονική. Και για το πιάτο Μας και για τους συμπατριώτες μας.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 31 Μαρτίου και 6 Απριλίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Φασολάκια λαδερά, Βραδινό: Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Τρίτη

Μεσημεριανό: Κολοκυθάκια γκρατινέ και πατζάρια σαλάτα, Βραδινό: Φασόλια γίγαντες

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Φασόλια γίγαντες, Βραδινό: Μπακαλιάρος ψητός με σαλάτα

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Σάντουιτς με φαλάφελ, Βραδινό: Φακές με τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Φακές με τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού, Βραδινό: Λαχανόρυζο

Σάββατο

Μεσημεριανό: Λαχανόρυζο, Βραδινό: Μοσχάρι κοκκινιστό με πιλάφι

Κυριακή

Μεσημεριανό: Τονάκια με σκόρδο και λεμονόχορτο, Βραδινό: Τραχανάς με γάλα







Φασόλια γίγαντες φούρνου

Μερίδες: 4

Χρόνος: 3 ώρες + 8 ώρες για το μούλιασμα

Υλικά:

2 φλιτζάνια φασόλια γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη μουστάρδας
3 κουταλιές της σούπας άνιθο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο


Εκτέλεση

1. Από βραδίς, καθαρίζουμε τα φασόλια από βρωμιές ή πετρούλες, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε βαθύ μπωλ, με τέσσερις φορές τον όγκο τους νερό. Τα αφήνουμε όλη νύχτα εκτός ψυγείου να φουσκώσουν.

2. Το πρωί χύνουμε το νερό του μουλιάμσατος και ξεπλένουμε ξανά τα φασόλια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους δινουμε μια βράση σε δυνατή φωτιά. Πετάμε το νερό αυτό και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με φρέσκο, κρύο νερό. Το ξαναβάζουμε στο μάτι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου μισή ώρα. Προσθέτουμε τη σκόνη μουστάρδας, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε να βράσουν για περίπου μια ώρα ακόμη ή ως να γίνουν τα φασόλια.

3. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε φετούλες. Το βάζουμε μαζί με το λάδι σε μεταλλική γάστρα και τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 250 βαθμούς, χωρίς το καπάκι, για περίπου 15 λεπτά ή ως να ροδίσουν.

4. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο. Μέσα στην κατσαρόλα με τα φασόλια ανακατεύουμε τον άνιθο, τον πελτέ αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο μας. Προσθέτουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα, προσεκτικά, γιατί το καυτό λάδι με το νερό δεν κάνουν καλή παρέα, καπακώνουμε τη γάστρα και επιστρέφουμε το φαγητό στο φούρνο για ακόμα 45 λεπτά.

5. Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με φέτα και ελίτσες ξυδάτες. Αν κρυώσει γίνεται πολύ ωραίος μεζές για ούζο.





Την είδατε τη μουστάρδα πάλι, έτσι; Σωτήρια, σας διαβεβαιώ. Ο άνιθος είναι το οικογενειακό μυστικό στους γίγαντες, αν τους φάω με μαϊντανό, απλά... δεν είναι γίγαντες για μένα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: