Είμαι παιδί των '80s, το ομολογώ.
Αλλά έχω και τα ελαφρυντικά μου. Δεν είχαμε βίντεο στο σπίτι. Οπότε κατάφερα να μην σημαδευτώ από το πολιτισμικό σοκ που λέγεται "χρυσή εποχή της βιντεοκασσέτας". Ωστόσο, μια στο τόσο, κάποιος τίτλος θα γυρίσει για να με στοιχειώσει.
Ας πούμε, εκείνη η "Γρανίτα από μελάνι". Στοίχειωμα κανονικό.
Ρυζότο με μελάνι
Μερίδες: 4
Χρόνος: 45 λεπτά
Υλικά:
2 φλυτζάνια ρύζι μπασμάτι
1 μέτριο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
2 φακελάκια μελάνι σουπιάς (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού)
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια καυτό νερό
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε.
2. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε, να ρουφήξει το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί.
3. Όταν το κρασί εξατμιστεί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε το καυτό νερό, ποτηράκι το ποτηράκι, να απορροφάται το ένα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ανακατεύουμε τακτικά, να μην κολλήσει το ρύζι.
4. Όταν ρίξουμε το τελευταίο ποτήρι νερού, ρίχνουμε και το μελάνι και το ανακατεύουμε να απορροφηθεί.
5. Ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να βράσει λίγο ακόμα το ρύζι, αλλιώς το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, βάζουμε από πάνω της το καπάκι και αφήνουμε το ρυζότο να σταθεί και να πιει το ζωμό του για περίπου δέκα λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντάς το με τσιροσαλάτα ή γάβρο ξυδάτο.
Φαΐ πολύ κουφό, δικέ μου, με πιάνεις;
Αλλά έχω και τα ελαφρυντικά μου. Δεν είχαμε βίντεο στο σπίτι. Οπότε κατάφερα να μην σημαδευτώ από το πολιτισμικό σοκ που λέγεται "χρυσή εποχή της βιντεοκασσέτας". Ωστόσο, μια στο τόσο, κάποιος τίτλος θα γυρίσει για να με στοιχειώσει.
Ας πούμε, εκείνη η "Γρανίτα από μελάνι". Στοίχειωμα κανονικό.
Ρυζότο με μελάνι
Μερίδες: 4
Χρόνος: 45 λεπτά
Υλικά:
2 φλυτζάνια ρύζι μπασμάτι
1 μέτριο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
2 φακελάκια μελάνι σουπιάς (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού)
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια καυτό νερό
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε.
2. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε, να ρουφήξει το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί.
3. Όταν το κρασί εξατμιστεί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε το καυτό νερό, ποτηράκι το ποτηράκι, να απορροφάται το ένα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ανακατεύουμε τακτικά, να μην κολλήσει το ρύζι.
4. Όταν ρίξουμε το τελευταίο ποτήρι νερού, ρίχνουμε και το μελάνι και το ανακατεύουμε να απορροφηθεί.
5. Ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να βράσει λίγο ακόμα το ρύζι, αλλιώς το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, βάζουμε από πάνω της το καπάκι και αφήνουμε το ρυζότο να σταθεί και να πιει το ζωμό του για περίπου δέκα λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντάς το με τσιροσαλάτα ή γάβρο ξυδάτο.
Φαΐ πολύ κουφό, δικέ μου, με πιάνεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου