Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Σακσούκα

Μέχρι πριν από λίγες μέρες αυτό το πιάτο το έλεγα huevos rancheros.

Βλέπετε έχω μια μικρή αδυναμία στο μεξικάνικο φαγητό. Μικρή. Κι είχα μείνει με την εντύπωση ότι αυτή ακριβώς η εκτέλεση ονομάζεται huevos rancheros, τα αυγά του ραντσέρο. Ωστόσο εντόπισα το λάθος μου. Το μεξικάνικο αυτό πρωινό έχει τηγανητά αυγά περιχυμένα με σάλτσα, συνήθως κάποιο τσίλι ή μόλε. Αλλά εγώ τηγανίζω τα αυγά μέσα στη σάλτσα. Άρα ακολουθώ το βορειοαφρικάνικο στυλ. Μπεμπέρικο, σαν το ονομά του. Shakshuka θα πει "ανακάτεμα".

Κι ένα ωραίο πιλάφι σπυρωτό να τραβάει τα υγρά και τι στον κόσμο.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 24 και 30 Μαρτίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, Βραδινό: Σακσούκα

Τρίτη

Μεσημεριανό: Ο Εθνικός μας Μπακαλιάρος, Βραδινό: Αγκινάρες αλά πολίτα

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Αγκινάρες αλά πολίτα, Βραδινό: Κολοκυθάκια γκρατινέ

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Πίτα με τραχανά και χοιρινό, Βραδινό: Φασολάκια φρέσκα

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Φασολάκια φρέσκα, Βραδινό: Κολοκυθάκια γκρατινέ

Σάββατο

Μεσημεριανό: Σολωμός με πατζάρια, Βραδινό: Πατζάρια με τυρί

Κυριακή

Μεσημεριανό: Φακές, Βραδινό: Λαχανοσαλάτα







Σακσούκα
Shakshuka

Μερίδες: 2

Χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά:

4 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντάνο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, μαύρο τριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τα φύλλα του δυόσμου και τα ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τα φύλλα του μαϊντανού και τα ψιλοκόβουμε. Περνάμε τις ντομάτες στον τρίφτη.

2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το δυόσμο και το μαϊντανό. Προσθέτουμε επίσης τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε μισό ποτήρι νερό. Μετά από 10 λεπτά ή μόλις η σάλτσα ψηθεί και δέσει, χωρίς όμως να πήξει πολύ, κάνουμε τέσσερις γούβες στη σάλτσα και σπάμε μέσα τα αυγά, προσεκτικά να μην σπάσει ο κρόκος. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καπακώνουμε το τηγάνι για περίπου 15 λεπτά.

3. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το ασπράδι γίνει όλο λευκό και ο κρόκος είναι ακόμη μελάτος. Σερβίρουμε πάνω σε πιλάφι σπυρωτό, δύο αυγά σε κάθε μερίδα και περιχύνουμε το ρύζι με την υπόλοιπη σάλτσα.





Ψωμί δε θα χρειαστεί ούτε για δείγμα, το ρύζι με τον κρόκο του αυγού είναι ό,τι πιο νόστιμο έχετε φάει ποτέ σας. Οι μερακλήδες ας προσθέσουν και λίγο τριμμένο τυράκι, εμάς στο Σπίτι Μας μάς αρέσει σκέτο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: