Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Γεμιστή κολοκύθα

Επιτέλους έπαψα να φοβάμαι το γκριλ του φούρνου μου.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να φοβάσαι κάτι. Σε δεσμεύει ο φόβος, σε φυλακίζει. Σε κρατάει μακριά από απολαύσεις ή ευκολίες, σου δένει κυριολεκτικά τα χέρια.

Όταν τελικά καταφέρεις να λευτερωθείς από το φόβο σου, όλα πλέον είναι δυνατά. Ακόμη και το ψήσεις τόσο ιδανικά μια μικροσκοπική αλλά στρουμπουλή κολοκύθα, που να τρώγεται ως και το φλούδι της.



Γεμιστή κολοκύθα

Πηγές: έμπνευση της στιγμής


Μερίδες: 2

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

1 μικρή κίτρινη κολοκύθα, περίπου μισό κιλό
1 πακέτο έτοιμα noodles, σαν κι αυτά
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα κράνα (cranberries)
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο
150 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης
50 γραμμάρια τυρί τύπου Ρεγκάτο τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο





Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 250 βαθμούς. Πλένουμε την κολοκύθα και την κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Την αδειάζουμε από τα σπόρια και τις ίνες. Αλατίζουμε καλά και τη βάζουμε με το κομμένο μέρος προς τα πάνω στο γκριλ. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή ως να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας και να μαυρίσει λίγο στις άκρες της. Τη γυρίζουμε με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και την ψήνουμε άλλα πέντε λεπτά.

2. Όσο ψήνεται η κολοκύθα ετοιμάζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μπωλ, μαζί με τα κράνα, τη γραβιέρα σε κύβους και το δυόσμο ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε τα μπαχαρικά.

3. Βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο, χωρίς να κλείσουμε το γκριλ. Γυρίζουμε την κολοκύθα με το κομμένο μέρος προς τα πάνω και μοιράζουμε τη γέμιση στα δύο κομμάτια της κολοκύθας. Πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξαναβάζουμε το φούρνο για περίπου 10 λεπτά ή ως να ροδίσει το τυρί.

4. Σερβίρουμε αμέσως.





Εμείς το φάγαμε σαν ελαφρύ γεύμα και το συνοδεύσαμε με παντζάρια βραστά με σάλτσα του Καίσαρα. Αλλά μπορεί με μεγάλη επιτυχία να φαγωθεί ως συνοδευτικό το ίδιο, με ψητό κοτόπουλο φούρνου ή με μια μπριζολίτσα χοιρινή στα κάρβουνα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: