Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Πέρκα με πάστα μίσο και πράσινη σαλάτα

Στο Σπίτι Μας υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πολύ τον ασιατικό κινηματογράφο.

Εγώ πάλι, αγαπώ πολύ την ασιατική μαγειρική, αν και προσπαθώ να την προσαρμόζω κάπως στις ελληνικές απαιτήσεις. Έχω π.χ. δυό κατεψυγμένα φιλέτα πέρκας κι ένα μαρουλάκι κατσαρό. Θα ήθελα πολύ να τα παντρέψω με πάστα μίσο, μια πηχτή αλοιφή από σπόρους σόγιας, κάπως αλμυρή (αναλόγως του είδους της, υπάρχει σκούρο μίσο που είναι λύσσα και λευκό λιγότερο αλμυρό κι υπάρχει ακόμη και μια μάρκα με μειωμένο αλάτι). Οι Ιάπωνες τη χρησιμοποιούν όπως εμείς το ταχίνι, τη διαλύουν σε ζωμούς για να κάνουν ελαφρές σούπες ή την ανακατεύουν με άλλα υλικά για να κάνουν σαλτσούλες για μελιτζάνες και ψάρια.

Ορίστε λοιπόν η λύση. Γρήγορη, εύκολη, υγιεινή, νόστιμη.



Πέρκα με πάστα μίσο και πράσινη σαλάτα

Πηγές: Ψάρι από τη Wholesome Cook, σαλάτα από τη Food Gal


Μερίδες: 2

Χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά:

Για την πέρκα:
2 φιλέτα πέρκας, περίπου 200 γραμμάρια το καθένα
4 κουταλιές της σούπας πάστα μίσο
2 κουταλές της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
χυμό από ένα γλυκολέμονο (λάιμ)

Για τη σαλάτα:
1 μαρούλι κατσαρό (λόλα βέρντε)
1 κουταλιά της σούπας φυστίκια Αιγίνης καθαρισμένα
1/4 του φλιτζανιού πάστα μίσο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι από ρύζι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή τσάιβς
2 κουταλιές της σούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο





Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε την πέρκα: Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το μίσο, τη ζάχαρη, το σησαμέλαιο και το χυμό του λάιμ. Αλείφουμε με την πάστα τα φιλέτα του ψαριού και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για δέκα λεπτά. Προαθερμαίνουμε το γκριλ στους 200 βαθμούς και ψήνουμε το ψάρι με την πάστα προς το απάνω για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το φιλέτο ως μέσα.

2. Ετοιμάζουμε το ντρέσσινγκ της σαλάτας: Βάζουμε στο μούλτι το μίσο, τη μουστάρδα, το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και το χτυπάμε να ομογενοποιηθεί.

3. Κόβουμε το μαρούλι στη μέση και το μοιράζουμε στα πιάτα. Βάζουμε δίπλα του το ψάρι. Περιχύνουμε το μαρούλι με το ντρέσσινγκ και πασπαλίζουμε με τα φυστίκια και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρουμε αμέσως.




Στο Σπίτι Μας το συνοδέψαμε με ζυμαρικά ζυμωμένα με πατζάρι κι ήπιαμε κι ένα πράσινο τσάι με λάιμ, για το καλό.







Δεν υπάρχουν σχόλια: