Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Κανελόπιτα

Από τότε που ανακάλυψα τα ιστολόγια μαγειρικής, είμαι χαμένη υπόθεση.

Χαζεύω ολημερίς συνταγές κι εικόνες. Γλυκά και αλμυρά. Σαλάτες κι επιδόρπια και ροφήματα συμπυκνωμένα. Μεγάλα σάιτ του εξωτερικού και διαμαντάκια του εσωτερικού.

Και πού και πού βρίσκω και καμιά απίστευτα εύκολη και νόστιμη συνταγή, που να χρωστάω χάρη σ' εκείνην που μου την παρουσίασε. Σαν την Έρη.

Να 'σαι πάντα καλά, καλή μου. Κι ας με συγχωρέσεις που πείραξα λιγάκι το τελικό αποτέλεσμα.



Κανελόπιτα

Πηγές: Captain Cook


Μερίδες: 9

Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά:

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
ξύσμα από ένα λεμόνι
2 φλιτζάνια + 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
1/2 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα





Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

2. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα 2 φλιτζάνια το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

3. Σε δεύτερο μικρότερο μπωλ ανακατεύουμε τα καρύδια και τις σταφίδες με την έξτρα κουταλιά του αλευριού. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν οι ξηροί καρποί με το αλεύρι.

4. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα και το μείγμα του αλευριού λίγο-λίγο. Ρίχνουμε και τους ξηρούς καρπούς να πάνε πάντου.

5. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο κεραμικό σκεύος για γλυκά, περίπου 20 εκατοστά κάθε πλευρά του. Ρίχνουμε κια απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνουμε για περίπου 50 με 55 λεπτά ή έως να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα όταν την καρφώσουμε στο κέντρο της πίτας.

6. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε δέκα λεπτά να κρυώσει πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε πασπαλισμένο με κανέλα και ζάχαρη άχνη ανακατεμένη.





Ήθελα να ακολουθήσω κατά γράμμα τη συνταγή αλλά δεν είχα ούτε πορτοκάλια, ούτε σόδα και το ταψί μου ήταν ένα πήλινο από αγοραστή σοκολατόπιτα (γι' αυτό και χρειάστηκε περισσότερη ώρα στο ψήσιμο). Αλλά ακόμα κι έτσι είναι εκπληκτικό, ειδικά μετά από ένα γεύμα σαν εκείνο του Ευαγγελισμού, που η σκορδαλιά έχει κάνει το στόμα σαν τσαρούχι.







Δεν υπάρχουν σχόλια: