Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η Εθνική μας Φασολάδα

Λίγα πράγματα σου λένε τη λέξη ανάγκη με τόσο γλαφυρό τρόπο όσο η Εθνική μας Φασολάδα.

Ανάγκη για επιβίωση. Ανάγκη για θρέψη με τα ελάχιστα. Και την ίδια στιγμή ανάγκη για νοστιμιά και πληρότητα, ανάγκη να νιώσεις κοντά σε 'κείνους που σε έφεραν ως εδώ, κοντά σε 'κείνους που πάλεψαν για να μην έχεις εσύ ανάγκη να τρως φασόλια κάθε μέρα.

Ανάγκη να τους τιμήσεις που παρέδωσαν στα χέρια σου μια συνταγή για να την παραδώσεις στα χέρια εκείνων που θ' ακολουθήσουν.



Η Εθνική μας Φασολάδα

Πηγές: η γιαγιά κι η άλλη γιαγιά κι η μαμά κι η θεία κι η νονά και όλες τους


Μερίδες: 4

Χρόνος: 2 ώρες (αναλόγως τα φασόλια) + τουλάχιστον 8 ώρες για το μούλιασμα

Υλικά:

2 φλιτζάνια λευκά μικρά φασόλια - τύπου πλατείκα
1 μικρό κρεμμύδι
4 κουταλιές της σούπας σέλινο
2 μέτρια καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδας
4 λιαστές ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο





Εκτέλεση

1. Από το προηγούμενο βράδυ: Καθαρίζουμε τα φασόλια από τυχόν πετρούλες ή σκουπιδάκια και τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ, να χωράει τρεις φορές τον όγκο τους και γεμίζουμε το μπωλ με κρύο νερό. Σκεπάζουμε με μια σίτα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν ως το άλλο πρωί. Προσωπικά τα βάζω κατά τις 11 το βράδυ για να γυρίσω να τα μαγειρέψω στις 5 το επόμενο απόγευμα. Το παραπάνω μούλιασμα δε δείχνει να τα επηρεάζει αρνητικά.

2. Το επόμενο πρωί, πετάμε το νερό που μούλιασαν τα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Το νερό πρέπει να περισσεύει τουλάχιστον τρία δάχτυλα πάνω από τα φασόλια. Ανάβουμε την κουζίνα στο φουλ και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, περίπου 10-15 λεπτά. Τότε χύνουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο από τη βρύση και το ξαναβάζουμε στη φωτιά. Το δεύτερο νερό δεν πρέπει να είναι περισσότερο από τρία δάχτυλα αυτή τη φορά.

3. Αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν με το καπάκι ανοιχτό για περίπου μία ώρα. Κάθε τόσο προσθέτουμε λίγο κρύο νερό, ώστε να κόψει τη βράση του. Αυτό θα κάνει τα φασόλια να χυλώσουν.

4. Εντωμεταξύ καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Καθαρίζουμε το σκόρδο. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε ροδέλες. Πλένουμε το σέλινο και το ψιλοκόβουμε.

5. Δοκιμάζουμε τα φασόλια. Πρέπει να είναι μαλακά, αλλά όχι εντελώς βρασμένα. Προσθέτουμε κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, σκόρδο και λιαστή ντομάτα και βράζουμε για ένα ακόμη τέταρτο.

6. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτα σε ένα ποτήρι νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και τη σκόνη μουστάρδας, να διαλυθεί καλά, αλλιώς θα μείνουν πικροί βόλοι, σαν αλεύρι. Το αφήνουμε να βράσει δέκα ακόμη λεπτά.

6. Προσθέτουμε αλάτι και λάδι και το αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση. Σερβίρουμε με ψητή φέτα, ελιές ξυδάτες και μπούκοβο.




Τι δουλειά έχει εκεί πέρα η μουστάρδα θα μου πείτε. Πρώτον, πήζει και χυλώνει τη σούπα, μέγα κόλπο αυτό. Και δεύτερο και σπουδαιότερον, η μουστάρδα έχει την ιδιότητα να, εχμ, κατευνάζει τα ταραγμένα από τα όσπρια έντερα. Βάζω και στα λάχανα που λένε κι ακόμη δε με έχει απογοητεύσει, ειδικά σε εντερικούς δυναμίτες όπως τα φασόλια ή τα ρεβύθια.







Δεν υπάρχουν σχόλια: