Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Ντομάτες γεμιστές με τραχανά

Οικονομία πάνω απ' όλα.

Διότι το νούμερο ένα ζητούμενο της εποχής είναι η οικονομία. Frugal living, το λένε στις Αμέρικες. Να ζήσεις με λίγα, αλλά όχι στερημένα. Κι όταν αγοράζεις λίγο περισσότερες από τις αγαπημένες σου Κρητικές ντομάτες απ' όσες χρειάζεσαι, να μην τίθεται θέμα πετάγματος. Απλά να τις γεμίζεις.

Με κατιτί πιο ταπεινό από το συνηθισμένο σου ρύζι μπασμάτι, αλλά και πιο εξαντρίκ από αυτό.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 10 και 16 Μαρτίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Ντομάτες γεμιστές με τραχανά, Βραδινό: Enchiladas griegas con salchichas de polo

Τρίτη

Μεσημεριανό: Σάντουιτς με ομελέτα, Βραδινό: Αγκινάρες με αρακά

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Αγκινάρες με αρακά, Βραδινό: Φάβα

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Φάβα, Βραδινό: Πέρκα με πράσσινη σαλάτα

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Χορτόπιτα, Βραδινό: Σούπα με μανιτάρια και σιτάρι

Σάββατο

Μεσημεριανό: Σούσι, Βραδινό: Σούπα με μανιτάρια και σιτάρι

Κυριακή

Μεσημεριανό: Ρεβύθια σούπα, Βραδινό: Χόρτα βραστά







Ντομάτες γεμιστές με τραχανά

Μερίδες: 4

Χρόνος: 1 1/2 ώρα

Υλικά:

8+1 μεγάλες και πολύ ώριμες ντομάτες
8 κουταλιές της σούπας τραχανά αλευρίσιο
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
4+4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ξερό
Αλάτι, μαύρο τριμμένο πιπέρι
150 γραμμάρια φέτα


Εκτέλεση

1. Πλένουμε τις ντομάτες. Τη μία την τρίβουμε στον τρίφτη και την κρατάμε χωριστά κατά μέρος. Από τις υπόλοιπες οχτώ, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από την κορφή τους και τις αδειάζουμε από τη σάρκα με ένα κουτάλι. Αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε σε ταψί με αρκετά ψηλά τοιχώματα.

2. Τρίβουμε τη σάρκα από τις ντομάτες στο μούλτι. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε.

3. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο με τα 4 κουταλάκια ελαιόλαδου. Προσθέτουμε το χυμό από τις 8 ντομάτες και του δίνουμε μια βράση. Προσθέτουμε τον τραχανά και τον αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά για 10 με 12 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το δυόσμο, που τον τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας.

4. Γεμίζουμε τις ντομάτες με τον τραχανά. Κόβουμε τη φέτα σε οχτώ κομμάτια και βάζουμε από ένα κομμάτι πάνω στην κάθε ντομάτα. Καπακώνουμε με το κομματάκι που είχαμε κόψει. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε με το χυμό της μίας ντομάτας που είχαμε κρατήσει και με το υπόλοιπο λάδι.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, χωρίς να τις σκεπάσουμε για 45 περίπου λεπτά στους 250 βαθμούς ή ως να μαλακώσει η ντομάτα.

6. Σερβίρουμε ζεστό ή και κρύο, με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.




Αν τώρα αντί για σκέτο τραχανά έχετε όπως είχα εγώ εκείνη την αξιαγάπητη χορτόσουπα που είναι στην ουσία τραχανάς με αποξηραμένα λαχανικά, ε, δε θα σας πει κανείς "τι το 'θελες αυτό τώρα". Κανείς, σας διαβεβαιώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: