Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Μαλακά μπισκοτάκια νηστίσιμα

Όταν θέλω κάτι νηστίσιμο, ψάχνω πάντα με τη λέξη vegan μπροστά.

Μεγάλη αμαρτία η πονηριά, αλλά να που καμιά φορά βγαίνει σε καλό.

Νηστίσιμα μπισκοτάκια. Μαλακά, αυτά που οι Αμερικάνοι τα λένε cookies. Ευτυχώς που μου μείνανε υλικά και για μετά το Πάσχα. Θα τα χρειαστώ... Ω, ναι!



Μαλακά μπισκοτάκια νηστίσιμα
με κολοκύθα, σοκολάτα και νιφάδες δημητριακών

Πηγές: ετούτη η καταπληκτική κυρία. Κάθυ τη λένε.


Μερίδες: 18-20 κομμάτια

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

Τα στερεά υλικά:

1 1/4 φλιτζάνι νιφάδες δημητριακών (π.χ. βρώμης, τα αγγλικά rolled oats)
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Τα υγρά υλικά:

2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι κία (chia)
1/3 φλιτζάνι νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι πουρές κολοκύθας
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από μηλίτη
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο καρύδας

Τα επιπλέον υλικά:

1/2 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτα κουβερτούρα




Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τους σπόρους κία: σε ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε το νερό και τους σπόρους και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε 5-10 λεπτά να πάρουν νερό οι σπόροι.

2. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο καρύδας, ίσα να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά (σπόροι κία μαζί με το νερό, βανίλια, πουρές κολοκύθας, ξύδι). Ανακατεύουμε καλά.

3. Σε μεγάλο μπωλ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά (δημητριακά, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, κανέλα, μπέικιν πάουντερ) και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών υλικών και κάνουμε μια ομοιόμορφη ζύμη, πολύ μαλακή και υγρή. Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.

4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μπαλίτσες βάζουμε τα μπισκοτάκια σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα ή σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ανάλογα τη δύναμη του φούρνου και το μέγεθος των μπισκότων. Πρέπει να μείνουν μαλακά, σχεδόν σαν άψητα, ίσα να πάρουν χρώμα απ' έξω και να στερεοποιηθούν. Όσο κρυώνουν θα σφίγγουν, αλλά και πάλι δε θα γίνουν ποτέ τραγανά.





Προσοχή τώρα:

α) Οι σπόροι κία και το νερό δημιουργούν ένα είδος ζελέ που έχει τις ίδιες ιδιότητες με το ασπράδι του αυγού. Είναι η νούμερο ένα λύση για νηστίσιμη ζαχαροπλαστική.

β) Τον πουρέ κολοκύθας εγώ τον έφτιαξα μόνη μου. Καθάρισα μια κολοκύθα από φλούδια και σπόρια, την έκοψα κομμάτια σαν πατάτες φούρνου και την έβρασα μόνη της χωρίς νερό, μόνο με ένα μικροσκοπικό κρεμμυδάκι ώσπου μαλάκωσε εντελώς. Ύστερα την πέρασα από τη μύλο των λαχανικών.

γ) Δεν είμαι σίγουρη αν το ξύδι από μηλίτη είναι το ίδιο με το μηλόξυδο. Στη γεύση ίδια μου φάνηκαν, αλλά καλού-κακού, για τα μπισκοτάκια βρήκα και αγόρασα ένα ξύδι από μηλίτη. Δυστυχώς εισαγωγής.







Δεν υπάρχουν σχόλια: