Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Dzur Dinner - Κοτόπουλο με τα Κοκκάρια

Όσοι με ξέρουν έχουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους ζήσεις αυτό που με χαρακτηρίζει: Καθυστερώ απαράδεκτα, αλλά πάντα ολοκληρώνω τους στόχους μου. Έτσι κι αυτή εδώ η αναφορά στο γεύμα που θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή έφτασε να έχει καθυστερήσει τραγικά, αλλά επιτέλους μετά από δύο ολόκληρα χρόνια θα ολοκληρωθεί. Εδώ και τώρα. Ή ίσως ως τη Δευτέρα. Χαχα.


Οι δοκιμές για το κοτόπουλο με τα κοκκάρια ήταν πολύ ικανοποιητικές, με την έννοια ότι όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα (όσο κι αν δεν έμοιαζε με αυτό που περιγράφει ο Μπρουστ) εγώ κι οι δικοί μου απολαύσαμε ένα πολύ νόστιμο κοκκινιστό κοτόπουλο όλες τις φορές. Φυσικά αυτό δεν ήταν απλά μια δικαιολογία. Ο συνδυασμός της απαλής γεύσης του κοτόπουλου με τη γλύκα των κρεμμυδιών και την θειούχα ευωδιά του σκόρδου είναι καταπληκτικός σε οιαδήποτε αναλογία.

Ωστόσο η ιδανική αναλόγια ήταν το ζητούμενο και χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις δοκιμές για να την πετύχω. Πέραν του ότι οι ενδεικτικές ποσότητες σκόρδου ήταν σαφώς υπερτιμημένες (μία σκελίδα και πολλή του είναι) σε μια πρώτη φάση βιάστηκα να αποσύρω τη σάλτσα πριν ψηθεί καλά. Αποτέλεσμα: η σάλτσα είχε τόσο έντονη γεύση, με το κρεμμύδι να είναι σχεδόν ωμό, που επισκίαζε όλη την υπόλοιπη μαγεία του πιάτου.

Το συνοδευτικό από ραπανάκια σοτέ σε λίπος χήνας, πάρα που μάλλον πέρασε απαρατήρητο, εμένα με τίναξε στο αέρα. Γενικά η ιδέα να μαγειρέψεις τα ραπανάκια δεν είναι και πολύ συνηθισμένη στην Ελλάδα, αλλά μου άρεσε τόσο πολύ, που την έχω επαναλάβει από τότε αρκετές φορές (όχι με λίπος χήνας για να είμαι ειλικρινής, αλλά με απλό ελαιόλαδο).



Κοτόπουλο με τα Κοκκάρια

Μερίδες:12

Χρόνος: 1 ½ ώρα



Υλικά

12 μπουτάκια κοτόπουλου, ξεκοκαλισμένα και ξεπετσιασμένα

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 κιλό κοκκάρια ή κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

300 gr φρέσκα λευκά μανιτάρια

Αλάτι

Τριμμένο άσπρο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 ποτήρι ροζέ κρασί

2 κοφτές κουταλιές της σούπας πάπρικα γλυκειά

1 ποτήρι του νερού τριμμένη ντομάτα

1 κουταλιά ντοματοπελτέ

Εκτέλεση:

1. Δένουμε με νήμα μαγειρικής τα μπουτάκια του κοτόπουλου σε δεματάκια, να μη χάσουν το σχήμα τους.

2. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μπουτάκια. Ρίχνουμε αλάτι και άσπρο πιπέρι και το σκόρδο. Ρίχνουμε μέσα και τα κοκκάρια και τα μανιτάρια (φροντίζουμε να πέσουν στον πάτο της κατσαρόλας, με το κοτόπουλο από πάνω) κι όταν πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου μια ώρα. Κατά καιρούς προσθέτουμε λίγο νεράκι, να μην πιάσει.

3. Μόλις τα κρεμμύδια ψηθούν, αφαιρούμε το κοτόπουλο, τα κοκκάρια και τα μανιτάρια από την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά.

4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σωτάρουμε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πάπρικα. Προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί, να βράσει καλά και να μελώσει.

5. Σβήνουμε με το κρασί κι όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα και το ντοματοπελτέ, λιωμένο σε μισό ποτήρι νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά και να πήξει.

6. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τα μπουτάκια του κοτόπουλου στο κέντρο και τα κοκκάρια και τα μανιτάρια γύρω τους. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε ζεστό.


Αχνιστά καρότα

Μερίδες:12

Χρόνος: 1 ώρα



Υλικά

1 κιλό καρότα, όσο πιο μικρά γίνεται

Αλάτι

Μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και το λεμόνι. Βάζουμε από πάνω ένα σουρωτήρι και στο σουρωτήρι βάζουμε τα καρότα χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.

2. Αφήνουμε τα καρότα να αχνιστούν για περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά, ως να γίνουν τρυφερά. Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε αν χρειαστεί κι άλλο και σερβίρουμε αμέσως.



Ραπανάκια με λίπος χήνας

Μερίδες:12

Χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά

1 κιλό ραπανάκια κόκκινα

4 κουταλιές της σούπας λίπος χήνας

¾ του λίτρου ζωμός λαχανικών

Αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού δυόσμος αποξηραμένος

Εκτέλεση:

1. Λιώνουμε στο τηγάνι το λίπος χήνας και σοτάρουμε τα ραπανάκια ως να ροδίσουν. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ζωμό και το δυόσμο, χαμηλώνοντας ταυτόχρονα τη φωτιά. Όταν πιούν το νερό τους, σερβίρουμε.





Σχετικές αναρτήσεις:

Dzur Dinner Reconstructed
Dzur Dinner - Κατά φαντασίαν επιλογή
Dzur Dinner - Ρέβες, σταφιδέλαιο και άλλα τινά
Dzur Dinner - This Is Not A Drill
Dzur Dinner - Οίνος Ευφραίνει
Dzur Dinner - Aftermath
Dzur Dinner - Πιατέλα του Χωρικού
Dzur Dinner - Λάνγκος
Dzur Dinner - Σάμι
Dzur Dinner - Σούπα Μανιτάρι-Σιτάρι
Dzur Dinner - Τυρί Σερτάλια
Dzur Dinner - Ψάρι α λα Αντριλάνκα
Dzur Dinner - Σαλάτα του Βάλαμπαρ

Φωτογραφία/Photo Credits: Λευτέρης Κεραμίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: